Friday, 15 July 2011

Cream Caramel

Hai kawan kawan :D

Saya tapandai masak. Saya tapandai bake. Saya cuma tawu buat beberapa jenis pencuci mulut :p okayhlakan dari tatawu langsung :D


Cream Caramel. Ini adalah salah satu pencuci mulut kepakaran saya. Senang dan cepat. Mencari duit poket dengan menjual ini. Da lama jugak la tabuat. Tapi sebab ada order, so, buat laaa. Tapi kali ni ada pembantu setia. Jom kita mulakan perjalan dalam melahirkan sebekas cream caramel cara Sobrina :)

Pembantu setia; Luqman

Masukkan sekotak susu ke dalam blender

Masukkan campuran tepung ke dalam blender yang ada susu tadi

Lepas tu kita bleeeeeeeeeeeeeeeeeeend campuran tadi sampai sebati
Kemudian, tuangkan campuran kedalam periuk *kenapa tangan da bertukar? sebab takut tumpah! *:p

Masakkan campuran tadi. Kena sentiasa kacau supaya tak berkerak kat bawah dia. Proses ni paling malas sekali sebab kena kacau sampai dia mendidih

Sambil tu asingkan sikit untuk diminum. Sedap niii :D

Magic kan? Tiba tiba je penuh seperiuk. Ni kira da mendidih la ni. Dia akan membuak. Terus tutup api time ni. Kalau tak, boleh melimpah limpah seperti coklat yang melimpah ke ladang gandum. Pop! jadilah kokokrunch :p

Da tu, masukkan kedalam bekas. Kena berhati hati. campuran yang likat dan panas mendidih ni, kalau kena kulit, mau masak daging :x

Biarkan sejuk sekejap. Dapat la dua bekas. Cukup untuk tempahan

Agak agak dia da sejuk sikit, masukkan dia dalam peti ais. Kasi dia berehat and tidoq selepas puas berjemur kat api tadi. Tunggu esok baru boleh makan. Sabaq naaaa :)

Pembantu setia mendapat habuan. Dia pun suka minum bancuhan tadi. Tapi  versi sejuk

Hasilnyaaaa?

*

*

*

*

*

*

*

*

Jeng Jeng jenggggg! sikit lagiiiii. Chaiyok chaiyokkk! :p

*

*

*

*

*

*

Tak sabaq da kaaaa? sikit lagiii :)

*

*

*

*

*

Kan da kata tunggu esok baru boleh makan. Baru bubuh. Mana ada hasilnya lagi. Tungggguuuu~

Jangan mara haaaa. Nanti kena jualllll :D

3 telur dinosaur:

Mejuez said...

ceh... ingat kan ade ler gambar last skali.. nak jugak tgk... ahahahaha


den terkena juga... :D

Sobrina said...

dugaaaannn~ da selamat licin da tadii. sat g kalau rajin baru nak upload gmbr hasil diaaaa. tungggguuu~ :p

Anonymous said...

its kinda sore when pressed on. [url=http://www.mulberryhandbagssale.co.uk]Mulberry handbags[/url] Glaringly there were mistakes made and the 2 of you were incapable of handling it on your own. [url=http://www.goosecoatsale.ca]canada goose[/url] Cezgnwrkm
http://www.pandorajewelryvip.co.uk Ahvvqwkii [url=http://www.officialcanadagooseparkae.com]canada goose jackets[/url] pjkbhhkzl